Wooler Community Centre

The unusual cruciform plan of this Poor House in a Northumberland Market Town was ideal for conversion into a flourishing, popular and vital community facility. An enclosed courtyard was roofed over to provide an airy entrance area and playroom accommodation extends into one of the rear courtyards providing a safe environment for young children. This was partially roofed over with some of the first photovoltaic panels to arrive in Northumberland, allowing light through whilst offering some weather protection during outdoor play. Several years on, the equipment which monitors the amount of electricity being generated is still being used as an educational tool. The extent of community participation, commitment and tenacity in fund raising demonstrated during this project was impressive!

Wooler Community Centre

The entrance area has been created by covering one of the courtyards formed by the cruciform plan

Wooler Community Centre

Wooler Community Centre

Inside the welcoming new entrance area

Wooler Community Centre

Wooler Community Centre

A hemmel arch has been in-filled and lights the crèche area beyond

Wooler Community Centre

Wooler Community Centre

Photovoltaic panels form a covered play area for the crèche as well as providing some of the electrical energy for the building

Wooler Community Centre

Get In Touch

Although we’re based in Northumberland we work throughout the North of England and Southern Scotland. We would love to talk to you about your projects, whatever the size. Talk to us about your project