Earls Dene – an extension to a Victorian house

Single storey extension to this large Victorian Villa within a Conservation Area to provide utility space and large family room opened up to a relocated kitchen.
The width of this new extension is limited to that of the existing two storey gabled elevation of the main house; the floor lowered relative to the existing floor of the main house in order to reduce its visual impact, its height on the East boundary and interference with any of the first floor window openings in the gable of the existing house.
Largely glazed along its West elevation, the extension provides an open aspect to the garden. By providing high levels of insulation in the floor, roof and East wall it is hoped that full advantage can be taken of any solar gain.
The elevation of the main family room is fully glazed. To the North and South of this, the footprint is pulled back to a shallower floor plan, reducing the overall scale of the extension wherever possible and maximising the amount of space leftover to the garden. The narrowing of the floorplan where it meets the existing house makes a more sympathetic connection here; leaving visible as much of the original elevation as possible with a largely glazed link.

Get In Touch

Although we’re based in Northumberland we work throughout the North of England and Southern Scotland. We would love to talk to you about your projects, whatever the size. Talk to us about your project